טיפים לפתיחת עמותה
כמה חברים צריך להקמת עמותה?
זוהי דוגמא קלאסית לטעות נפוצה הגורמת לרבים להזדחל בהליך ההקמה: אין צורך בשבעה מייסדים!
די בשני מייסדים בלבד. כלומר, אתה והחברותא החלטתם להקים שטיבל? זהו, לא צריך להתחנן לעוד חברים שיואילו בטובם להגיע לעורך דין לחתום וכו'.
שניכם ניגשים לעו"ד בשעת צהריים, ממלאים אצלו כמה טפסים, משלמים כמובן (אא"כ מדובר בעו"ד חדש שעדיין לא למד לבקש כסף..), וזהו, יש לכם עמותה.
זה נכון שצריך שבעה חברים כאשר רוצים להפוך את העמותה למלכ"ר (נסביר בהזדמנות) וכן לפעולות נוספות, אך אז תוכלו תמיד לצרף את החברים בלי צורך להטריח אותם לצאת מהמזגן ולעלות למשרד עורך הדין.
אלו טפסים ממלאים בהקמת העמותה?
מדובר בטפסים פשוטים ביותר הניתנים להורדה באמצעות האתר של רשם העמותות. עם זאת, כדאי
לשבת עם עו"ד בעת ניסוח הטפסים, בעיקר בסעיף של "מטרות העמותה", רבים נופלים
בזה ואחר כך מאוד קשה לתקן. כל מילה היא קריטית להמשך, אם כתבתם למשל "כתיבת ספר תורה לביהמ"ד
רדומסק באלעד" ואח"כ הנהלת המוסדות החליטה שעדיף להעביר את הספר הקדוש לסניף בביתר, לא תוכלו לעשות זאת בנקל.
מצד שני אם תכתבו "כתיבת ספר תורה" סתם, ייתכן שהרשם לא יאשר את המטרות. לפיכך, כדאי לשבת עם עו"ד מומחה ולנסח יחד עימו מילה מילה.
■ מה העלות של הקמת עמותה?
מדובר באגרה שעומדת היום על 822 ש"ח, וזהו. כמובן, אם תחליטו להיעזר באנשי מקצוע (החלטה חכמה) תצטרכו לשלם להם. כמה? זה כבר משתנה מאדם לאדם.
משרדנו למשל, עשה זאת בעבר בהתנדבות אך עם ריבוי הבקשות התחלנו לבקש שכר. אם כי, כמו בכל תחום יש אנשים הרבה יותר מומחים מאיתנו והם דורשים גם תשלום בהתאם,
בכל מקרה לא מדובר ביותר מאלפיים ש"ח בד"כ. טיפ קטן שהולך להרוס לי פרנסה: תחפשו בסביבתכם, אם יש לכם עו"ד שיעשה זאת בחינם. אני למשל, למוסדות ברסלב עובד בחינם. תבדקו אם יש לכם מישהו כזה שישמח לסייע ולנכות מהמעשרות.
למה צריך בכלל עורך דין?
לא צריך בכלל עורך דין!
טכנית, אתם יכולים לערוך את כל הטפסים לבד, ולגשת עימם לרשם העמותות ולהמתין לתשובתו, כנראה שיהיה לכם מה לתקן, כך שההליך עומד לקחת חודשים ארוכים, ויש לכם סיכוי טוב לסבך את ההקמה באופן שלא תאפשר לכם לעבוד אחר כך כראוי.
ואתם יכולים פשוט לקחת עו"ד, לשלם לו קצת (כמה קצת? זה כבר אסור לי על פי חוק לכתוב כאן, רק תזכרו להגיד שהגעתם דרך מגזין העמותות ויהיה בסדר), וזהו, הוא כבר יעשה הכל ותוך כמה ימים בעזרת השם תהיה לכם עמותה לתפארת.
כיצד לבחור שם לעמותה?
קודם כל צריך שהשם יהיה קליט וקצר, שם כמו למשל "התאחדות מרכז מוסדות רדומסק בארץ הקודש בנשיאות כ"ק מרן אדמו"ר שליט"א סניף עיר התורה אלעד יצ"ו" היא אולי שם נחמד לכם אבל אם תצטרכו למלא את זה כל פעם שכותבים משהו בבנק או בכל מקום אחר, תהיו בטוחים שתתחרטו פעמים רבות, ומה שגרוע מכך, הפקיד בבנק יתחרט שהוא בכלל איפשר לכם לפתוח חשבון ויציע לכם לעבור לבנק ממול.
לעומת זאת, שם קצר מידי לא ישקף את מטרות העמותה וגם זה בעיה "רדומסק אלעד" למשל נשמע כמו כיתוב על האוטובוס ליד מספר הקו, לכן כדאי לבחור בדרך האמצע, נניח "מוסדות רדומסק אלעד". אגב, תצטרכו למלא שלושה שמות שונים, הסיבה היא כי שמות רבים לא מוצאים חן בעיני הרשם, מהסיבות שהזכרנו ועוד סיבות, כגון שיש שם דומה כבר, או שהשם עשוי לגרום טעות או שהוא שאפתני מדיי. כאן שוב, נכנס עורך הדין ויודע לכוון לשם האופטימלי.
מה התנאים להיות מייסד בעמותה?
אין תנאים, אם אתה תושב/ת המדינה, ללא עבר פלילי, ומעל גיל ,18אתה עומד בכל התנאים. מומלץ שלא תהיו קרובי משפחה מדרגה ראשונה, אחרת זה יעורר לכם כל הזמן בעיות.
טיפ קטן וחשוב ביותר, שיכול למנוע אח"כ עגמת נפש שאין כדוגמתה: אתה מקים מוסד? תדאג להכניס למייסדים רק אנשים שאתה סומך עליהם שלא "יתהפכו עליך" ויבקשו את פיטוריך עוד כמה שנים. ים של דמעות ונהרות של דיו נשפכו בגלל דברים כאלו.
תשקול אפילו להכניס את החברותא ועוד כמה חברים קרובים שמתכוונים להתפלל בשטיבל שלך, גם אם אינם ממש חסידי רדומסק, אבל בהחלט חסידים שלך…
מהו תקנון העמותה ואיך אני מנסה אותו?
אתה לא צריך לנסח כלום. יש תקנון מצוי, תכתוב שאתה מאמץ אותו וזהו. במקרים חריגים, כדאי לשקול שינויים מהותיים בתקנון.
חבר ביקש ממני לחתום (ואני לא חסיד רדומסק) מה הסיכונים שלי?
בעיקרון אין לך כל סיכון ממשי. מתי כן יכולה להיות בעייה? אם אותו חבר יבוא לבקש ממך עוד חודשיים שגם תסכים להיות חבר בוועד העמותה/ וועדת ביקורת / מורשה חתימה בחשבון.
אז תתייעץ, וייתכן שתצטרך לסייע לו לחפש את החברים שלו במקום אחר.
מה עוד עליי לדעת?
את מספר הטלפון של עורך הדין או איש המקצוע שמלווה אותך בהקמה, וזאת כדי שתוכל לנדנד לו על מנת לדעת היכן אוחז הרישום.
בהצלחה!